Blog

Tratamente la microscop. Variante. Avantaje si dezavantaje.

15

Daca tot am vorbit de tratamentul de canal si de importanta lui pentru salvarea dintilor, as vrea sa va prezint si ce variante sunt si la ce va puteti astepta ca rezultate. Din start va spun ca nu cred ca cele mai bune technici va vor fi propuse de catre specialist, din varii motive.

Faptul ca intre timp si in Romania exista medici specializati in acest tratament este un mare avantaj. Vorbesc doar de tratamentele la microscop si nu de cele uzuale pentru ca acestea sunt de evitat! In primul rand cu un microscop medicul vede mult mai mult si mai bine in interiorul dintelui afectat. Asa descopera el canale colaterale, si ele infectate, lucru foarte important pentru rezultatul final. Fara microscop nu le poti gasi. In plus toate manevrele pot fi facute cu maximum de vizibilitate. Calitatea canalului pe interior poate sa fie si ea evaluata mai exact.

Asadar technicile sunt: cea a stiftului central, cel mai des folosita dar si mai slaba ca rezultat. Cea a condensarii laterale reci, folosita des in Germania si condesarea vertical calda. Toate au avantaje si dezavantaje… normal. Ce urmareste medicul cu acest tratament? El urmareste indepartarea atat a tuturor microorganismelor si a excremetelor lor cat si a tesutului din interiorul canalului. Pentru asta foloseste technici mecanice si chimice de curatare. Telul este de a asigura un rezultat bun de luuunga durata. Cum? Prin evitarea unei reinfectii, sigilind ermetic canalele. Eliminand posibilitatea de a mai furniza hrana bacteriilor, astfel oprindu-le cresterea.Umpland canalul nu le mai lasa loc de crestere. Adevarul este ca o desinfectare totala a canalelor nu poate fi asigurata. Motive sunt morfologia si complexitatea sistemului canalicular dentar, forma ovala a canalului care se prepara mecanic cu instrumente rotunde. Totusi maximum posibil este de urmarit si aici medicul este cheia.

Technica stiftului cental este cea mai simpla dar nu si cea mai eficienta din punct de vedere medical.

Condensarea la rece sau condensarea laterala este de fapt o compactare. Se folosesc stifturi foarte fine de diferite marimi de guttapercha. Ele se copacteaza cu un “spreader” pe interiorul canalului.Technica are niste limite mecanice si este adecvata pe morfologii simple ale canalelor. In plus este mai grea decat se crede la prima vedere daca se adopta ca la carte si in plus atunci devine si mai lunga ca timp de lucru.Tinind cont de asta sunt folosite variante termoplastice in care guttapercha se incalzeste si astfel se adapteaza peste tot mai bine.Clar ca este mai greu ca technica dar mai bun ca rezultat.

Ultima tehnica, cea a condensarii verticale la cald, este cea mai grea, cu rezultatele cele mai bune si nu stiu daca cineva o face in Bucuresti sau Romania. Prepararea necesita in plus niste cunostinte speciale si mult exercitiu. In fine, este compusa din 2 pasi numiti “downpack” si “backfill”. La toate technicile este esential sa se faca o preparare de canal cat mai buna. Ea este baza unei umpleri corecte, ulterioare. Ultima si cea mai complexa technica are un risc major: cel de a impinge materialul dincolo de varful radacinii, in os! Asadar doamnelor si domnilor, se pot face lucruri bune … daca ai cu cine! Nu cautati varianta cea mai ieftina pentru ca se va intoarce impotriva voastra.

Pentru mai multe articole click aici.

 Esthetic dentistry rules

Toate drepturile rezervate