Blog

De unde vine mirosul urat al gurii si cum apare?

halitoza-remedii

Hai sa vorbesc azi despre o tema foarte sensibila in medicina stomatologica care, dupa unele statistici international, afecteaza 1 din 2 persoane,si anume mirosul gurii. De unde vine acest miros urat al gurii si cum apare? Aceasta problema nici nu se discuta in clinicile stomatologice din Romania cu toate ca este o problema destul de neplacuta. Majoritatea medicilor habar n-au amanunte si tratamente pentru aceasta problema pentru ca nu se afla intr-o zona de interes financiar. Deci, halitoza este o problema inca TABU. Ne cade greu sa spunem cuiva, chiar si in relatie fiind, ca are miros al gurii. La fel ne cade greu sa vorbim despre problema asta daca o avem chiar noi. Si asta cu toate ca nu este foarte greu sa faci ceva impotriva halitozei.

Cum recunosti ca ai miros urat al gurii?

Un test al mirosului gurii dupa 3 variante care va par poate un pic caraghioase dar sunt efective, va va elucida:

  1. Test salivar: scuipati saliva intr-un pahar curat, astupati paharul cateva minute, dupa care mirositi
  2. Suflat in punga: rasuflati intr-un sac de plasic curat (fara miros), il tineti inchis, mergeti intr-o camera aerisita si mirositi in sac
  3. Incheietura mainii: spalati bine incheietura mainii, uscati, dati cu limba, asteptati sa se usuce cca. 30 sec si mirositi

Toate aceste variante au un maaare avantaj! Sunt gratis!

Profesional, trebuie sa mergeti la doctor! Aici, normal incepe sa coste. El, daca are, va face un test al gazului din aerul expirat, cu un aparat numit Halimetru. Se cheama chromatografia gazului din respiratie.

De unde vine mirosul urat al gurii si cum apare?

Sunt multe cauze. Majoritatea tin de bacterii care aduc flora bacteriana a gurii in dezechilibru si provoaca astfel miros al gurii. In mod normal (sanatos), in cavitatea bucala este un echilibru intre bacteriile aerobe (traiesc cu aer) si cele anaerobe (traiesc fara aer). Cum creste numarul celor anaerobe, cum apare halitoza! Bacteriile anaerobe se multiplica in plicile gurii, pe limba si mai ales in jurul lucrarilor protetice sau obturatiilor proaste. La fel in pungile gingivale, ceea ce duce ulterior si la parodontoza.

Este o stransa legatura intre mirosul urat al gurii si boala parodontala ceea ce deja complica lucrurile. Dat fiind ca parodontoza duce la pierdera dintilor. Revenind, aceste bacterii se hranesc cu resturile mancarurilor proteice si zaharoase. De exemplu: carne, peste, oua, ciocolata, produse din lapte. Deci se hranesc cu resturi minuscule de mancare care ne raman intre dinti si emana compusi de sulf. Cu cat sunt mai multe resturi cu atat se inmultesc aceste bacterii mai tare. Prin urmare cu atat mai multi compusi de sulf sunt in aerul expirat, adica miros urat al gurii! Eh, in acest caz s-a stricat seara la Loft…

Cea mai des intalnita forma de miros al gurii (Foetor ex ore) apare de la aceste bacterii de putregai care se multiplica necontrolat cand avem uzante nepotrivite de a ne hrani.

Ce provoaca mirosul gurii?

Sunt motive uzuale ca ceapa, usturoiul, alcoolul, cafeaua, nicotina etc. Si hrana cu exces de proteine si zahar poate potenta mirosul urat al gurii. O dieta neechilibrata sau o igiena proasta  a gurii sunt alti factori ce il determina.

Dar sunt situatii cand, mirosul urat al gurii, vine de la infectii bacteriene ale nasului, gatului sau de la probleme la tractul digestive (stomac, colon). In cazurile astea trebuie apelat la medicii din domeniu.

Cate feluri de miros urat exista?

Sunt 2 forme: foetor ex ore (lat. miros urat din gura) sau halitoza. La halitoza miroase aerul expirat tot timpul urat adica chiar cu gura inchisa si respiratia este pe nas!

Trebuie sa merg la medic?

Daca nu te deranjeaza ca nu mai combini nimic la NUBA sau LOFT sau se desparte iubita sau iubitul de tine sau nu mai poti face nici un business, atunci nu trebuie!! Si nici nu trebuie sa citesti mai departe

Keep your eyes open not your mouth

Toate drepturile rezervate