Blog

Consultanta vs. Second Opinion

img1_video1

Da…. deci veti spune, pai ma duc la alt stomatolog. Capat acolo second opinion adica consultanta! Si atunci de ce sa ma mai duc la “consultanta” pe care trebuie sa o si platesc!?
E, eu vad diferenta intr-o finete pe care un pacient nu are de unde sa o stie. Pentru ca un medic nu va recunoaste asta niciodata. Ganditi-va… un stomatolog este un om de afaceri si ca orice alt om de afaceri isi urmareste interesul, mai ales in Romania, unde, totul este jalnic si greu. Interesul oricarui medic este sa castige bani! Cine se considera altruist si crede ca asa poate rezista in societatea asta viseaza un vis frumos!!
Asadar medicul- “om de afaceri’’ are familie, copii, datorii la banca, leasing la masina, la casa… si trebuie sa le plateasca! Cum? Tratand pacienti! Cat mai multi si cat mai repede. Alta solutie nu are! Atunci cand apare un pacient dornic de o second opinion la el in clinica, reactia lui, pe scurt, e urmatoarea: ce ii pot vinde astuia cat mai avantajos pt mine si, poate, corect medical cum scrie la carte pentru pacient? Medicul va face praf propunerea de tratament a colegului, va propune altceva si va face tot posibilul sa trateze el acest pacient pentru a-l castiga. Sa nu uitam ca este un om de afaceri cu obligatii, in plus pe langa ce am spus, materiale scumpe, asistente, impozit… Auuuu, iar ma ia capul pentru ca am trecut prin asta in Germania la greu (pentru voi, asa…. fara retinere, plateam lunar in Dusseldorf cca. 17000 euro, costuri fixe! Intr-o clinica cu 4 scaune de tratament, doar 4 scaune. 17 mii de euro, va vine sa credeti?) asa ca aceast second opinion devine pentru pacient un risc ca si first opinion si in plus acum are 2 opininii, care de cele mai multe ori sunt total diferite si nu mai stie ce sa creada. Poate thrid opinion?!

Consultanta, cum o vad eu, nu implica nici un fel de interes de tratament, este absolut neutrala fata de oricare medic, nu are interese financiare, ofera onest diferite variante de tratament (scumpe, ieftine, lungi, scurte, avantaje, dezavantaje)
Acum veti spune: de ce as avea incredere in parerile consultantului? Pai nici aici nu poti fi asolut sigur ca vei primi cele mai bune planuri de tratament! Este si va ramine dependent si de karma fiecaruia…..dupa cum stiti. Dar ce puteti face e sa tineti cont de experienta si istoricul stomatologului (medicului).
Haideti sa va mai spun ceva despre despre care, iarasi nu aveti de unde sti, si care va poate afecta in multe feluri (medical, financiar, ca timp, ca durere, ca stress al tratamentului) si de care o consultanta corecta si neutrala bazata doar pe interesul pacientului, cum o gandesc eu, va poate salva. Anume, faptul ca mergeti la un medic ce face toata gama stomatologiei invatata in facultate! Bravo lui…. si bravo mie, ca si eu am facut primii doi ani dupa facultate, in Germania, la fel!! Doar ca nu faceam nimic cu adevarat bine si cum scrie la carte! Azi, se intampla la fel cu medicii vostri! Daca credeti altceva, iara visati! Nici unul nu stie sa faca totul bine, nici nu vorbesc de foarte bine! Daca va multumiti cu un tratament mediu spre mediocru este alegerea cea mai buna fie pentru ca e mai ieftin si probabil si langa casa sau in drum. In stomatologie unele tratamente proaste cu rezultate grave in timp se vad dupa mai multi ani abia. Atunci va trebui sa dati alti bani, in general mai multi sa reparati daca se mai poate ceea ce a facut prost domnul dr. … si culmea, probabil veti merge tot la el!
Veste buna! Aveti acum solutie si in Romania. Mergeti la specialist! De cativa ani exista asa ceva si aici. E, acum am vazut si specialisti in trei, patru domenii ale stomatologiei in Romania! Sfatul meu este ca tocmai de ei sa va feriti, aia sunt varza! Specialist cu adevarat poti fi in unul maxim doua domenii stomatologice. Sau l-ati vazut pe Ronaldo de exemplu si mare baschetbolist?? Da… oamenii sunt clar mai scumpi dar sunt buni pe ceea ce fac si au ridicat nivelul stomatologiei mult in Romania. Dupa mine nu e chiar top of the top (stiu ca unii se vor supara) dar sunt muuult peste cei care fac ,,de toate,,! Hmm ….hai sa argumentez pentru cei care s-ar putea supara: una este sa fii specialist de cinci sau opt ani cu trei cursuri facute la specilisti in Germania de exemplu, si alta e sa te duci in Germania la specilistul care tine cursurile si e specialist de 20 de ani. Ok? Eeee, dar acum se naste o noua problema pentru pacient si de fapt de aici am pornit. Cand mergi la stomatolog sau ai ales varianta de,,second opinion’’, medicul ala, fara sa faca numai implantologie ,,adica specialist,,. El s-a axat pe implantologie si va va da opinia legata de ce stie el mai bine sa faca! Nu e ceea ce poate fi cel mai bine pentru voi! In acel moment ,,second opinion,, este distorsionat, in detrimentul vostru. Daca nu face asa, va pierde ca pacient, adica pierde multi bani si asta nu poate sa-si permita pentru ca da faliment!!! Restul vi-l inchipuiti voi legat de viata privata. Asadar medicul la care mergeti va impinge mai intotdeauna in fata tratamentul pe care el il stapaneste mai bine, valabil si pentru ,,second opinion,, mai ales in dorinta de a va castiga ca pacient, intr-o piata foarte grea a medicinei dentare. Intelegeti?

Esthetic Dentistry rules!

Toate drepturile rezervate