Blog

Caria dentara. Preventie si tratare.

1_

Daca tot am vorbit de caria dentara si riscurile ce duc la pierderea dintilor in timp, va spun si cum se trateaza. In primul rand trebuie vorbit de preventie, mai ales la copii! Cine nu tine cont de o alimentatie corecta, prin care sa reduca cat mai mult consumul de dulciuri, sau de o igiena buna, aceia sunt in mare masura raspunzatori pentru leziunile carioase ale acestora. Cariile mari ale dintilor de lapte sunt semne ale problemelor ascunse pe care le pot suferi dintii definitivi ce ii vor inlocui. Dar asta poate fi alta discutie.

Deci aveti carii! Preventia nu a ajutat suficient sau nu a fost suficient de buna la voi… asa ca este nevoie de interventia medicului stomatolog! In acest punct sunteti pusi din nou, din pacate, in dificultatea de a alege tratamente foarte bune si chiar foarte estetice (dar scumpe) sau mult mai ieftine (depinde), mai rapide pentru ca se rezolva pe loc, dar mai proaste calitativ si estetic in majoritatea cazurilor!

Sa presupunem ca tratezi repede si iti asumi riscul ca lucrarea sa aiba o rezistenta mai mica in timp, ceea ce inseamna foarte probabil o noua interventie in viitor. Solutia pe care o ofera majoritatea medicilor, asta si pentru ca nu stiu sa faca corect altceva, este obturatia de compozit, care se face pe loc, intr-o singura interventie. Problema este in primul rand materialul! In al doilea rand respectarea unor criterii de lucru care lungesc si complica procedura.

Asta inseamna ca devine ineficient financiar pentru medic si pierde bani. Nu poate face asta pentru ca el este, cum spuneam, om de afacere cu obligatii fata de terti, continuu. Din combinatia asta rezulta in primul rand faptul ca nu va respecta toate cerintele ca la carte, ceea ce voi nu stiti, si in plus va alege un material compozit de o calitate mai proasta si din nou voi habar n-aveti. Sorry dar asta e realitatea.

Despre compozit ca sa intelegeti: el este scump oricum, mai ales cel de calitate!! In plus ca sa faca mai multi bani, firmele din domeniu, il vand in cantitati mici. Compozitul isi pierde din calitati doar stand asa in dulapuri… aspect pe care nu il cunoasteti cum, de altfel, nu stiti daca este sau nu expirat. Mai departe! Un medic stomatolog sau o clinica dentara are nevoie de muuulte culori si nuante pentru a face o obturatie corecta si din punct de vedere al culorii, deci costuri si mai mari! Si uite ca exista si marele risc ca anumite culori sa nu le folosesti de loc si sa expire! Dupa care vede el, medicul, daca le mai foloseste sau nu cand totusi apare un caz potrivit.

Deci compozitul, in mare spus, asta pentru medicii carcotasi care eventual citesc blogul, este cu atat mai bun dar si mai scump, cu cat are mai multe particule de ceramica! Asadar compozitul mai scump clar iti garanteaza un rezultat mai bun calitativ, ceea ce inseamna si o rezistenta pe pozitie pentru o perioada mai lunga de timp.

Buuun, acum ating zona de top care nu o sa va placa din punct de vedere financiar dar care este de fapt tratamentul lege artis. Aici vorbim de inlay, onlay, fatete….Deci, mai exact, pentru carii foarte mici si mici se preteaza si este corect sa faci o obturatie dintr-un compozit de calitate. Dar cand vorbim de distructii mai mari varianta de top si cu rezultatele cele mai bune, mai ales in timp, sunt variantele spuse mai sus.

Materialele pentru aceste interventii sunt: diferite tipuri de ceramica cu diferite technici de aplicare si cu diferite indicatii, cu avantaje si dezavantaje! Paralel si putin folosit in Romania merge aurul. Aurul este mai putin estetic dar este foate indicat la dintii din spate. La front mergeti pe fatete, in diferite forme de preparare a dintilor si aplicare si diferite tipuri de ceramica. Pentru marii specialisti exista varianta aur cu ceramica la dintii din spate… dar ai nevoie de un technician si un doctor de exceptie. In orice caz trebuie gasit un technician foarte bun pentru ca acestea sunt solutii definitive care nu permit greseli in laborator. De asemenea medicul trebuie sa fie pe masura.

Ce mai pot spune este ca, legat de copii, exista si in cazul lor solutia de a salva dintii cariosi de lapte mult mai eficient, facand in loc de obturatii de compozit, coroane din materiale ieftine. Este insa foarte greu si nu cred ca face cineva asta in Romania. Poate ma insel. Solutia asta, de a pune coroane si la dintii de lapte, garanteaza o rezistenta crescuta in timp a dintelui in gura. Asta pana apar cei definitivi….

Keep your eyes open not your mouth!

Toate drepturile rezervate