Blog

Albirea dentara in cabinet sau acasa?

s604x0_albire_dinti

Sa lasam ideea de consultanta stomatologica, care a aparut intre timp si in Germania ca oferta medicala, si sa vorbim despre ceva mai usor cum ar fi albirea dentara! E foarte la moda! Toata lumea o vrea! Aproape toata lumea… Ca multe proceduri medicale si albirea asta are niste particularitati pe care multi medici nu le stiu sau nu tin cont de ele pentru ca contravine interesului lor… In primul rand sunt doua modalitati de bleaching: acasa si la cabinet.

64c423050a97123764495309d845412d

Cum aflam care este mai buna pentru pacient? Amandoua sunt ok, cu mentiunea ca, cea in cabinet este cel mai des folosita! De ce? Pai pentru ca asa se fac mai multi bani, in ideea ca ai fi supravegheat (sau nu in majoritatea cazurilor). Cati medici ati vazut stand langa voi in timp ce aveati gelul in gura? Eeee, nu vreau sa fiu rautacios, un oarecare avantaj exista. In cazul in care apare durere, medicul este prin apropiere pentru a interveni. Bleaching-ul este super, dar il faci chiar asa la toata lumea sau mai tinem si noi cont de niste chestii care intr-adevar micsoreaza destul de mult numarul pacientilor pentru care se preteaza acest tratament de infrumusetare? Acu’ nasol… am dat o groaza de bani pe lampa cu care potentez rezultatul bleaching-ului si sa nu o folosesc?? Hmmm, cum sa spun… lampa asta este mai mult marketing si mult mai putin potentare a rezultatului albirii! Stiati asta? Nu stiati pentru ca niciun medic nu v-o spune! Ori nu stie, ori dispare un instrument important de marketing pe care a mai dat si bani…nasol, cum spuneam. Daca nu s-a schimbat nimic in ultimul timp atunci lucrurile stau cam asa: intr-o sedinta de albire de 20 de minute poti albi culoarea de la 1 pana la 3 unitati, iar lampa ridica nivelul de albire cu 0,4 unitati. Urmaza sa se faca studii cu avantaje si dezavantaje din punct de vedere medical al lampii in timpul procesului de albire. Mai departe: nu toti dintii se preteaza pur si simplu la albire! In primul rand trebuie protejata gingia de gel pentru ca este foarte agresiv si o poate “arde” in timpul tratamentului. In al doilea rand se foloseste o spuma de protectie de a lungul gingiei! Dintii cu carii, obturatii vechi, proaste, dintii cu retractie gingivala si eventual osoasa, unde se vede cimentul radicular sunt supusi unei interventii speciale si sunt contra indicati la o albire directa sau la home bleaching!! Atentie!!!!! Necunoasterea si nerespectarea acestor situatii speciale, ce apar destul de des, atrag si provoaca noi probleme la nivel dentar si gingival! In plus, trebuie stiut si spus de medic ca albirea asta nu este chiar asa fara nici un risc pentru dinte. In timpul procesului de albire dintele poate deveni sensibil, se demineralizeaza. Neaparat dupa albire trebuie pusa o substanta care sa remineralizeze dintele, lucru pe care multi medici nu o fac! Daca dupa albire nu iti schimbi si modul de a te hrani si continui sa: bei cafea, ceai, vin rosu, colorantii actioneaza asupra lor, iar dintii revin la vechea culoare intr-un timp foarte scurt si trebuie sa revii pentru o noua albire! Si nu este chiar ieftina….

Pentru home bleaching medicului vostru ii trebuie: un tehnician bun si cunostinte exacte legate de acest pas pentru ca e nevoie de o amprenta exacta a dintilor vostri! Un tehnician nu castiga mai nimic din aceasta lucrare, la fel si doctorul, din acest motiv “lingura” ce trebuie confectionata sa poarte peste noapte gelul este facuta prost si inexact. Medicul nu isi da osteneala. Asta este un risc major pentru voi si gingia voastra!! Pentru un rezultat sustinut se pot combina bleachingul din cabinet cu cel de acasa, dar tinand cont de indicatiile medicale! O varianta interesanta de albire acasa si in acelasi timp de protectie a smaltului dentar, despre care nu veti auzi de la medicii vostri este sa amesteci 1 la 1 carbamidperoxid 22 0/0 cu MI pasta, sa bagi intr-o siringa de plastic mica si sa o folosesti peste noapte in gutiera corect facuta.  Si inca un tips pentru voi: care dintre voi sunteti dispusi sa platiti bani multi pentru niste fatete dentare la specialistul vostru: daca imediat dupa bleaching vrea sa va puna fatetele, fugiti …..pentru ca asa ceva nu se faceeee! Se face….dar altfel!

Esthetic Dentistry rules

Toate drepturile rezervate