Blog

Tratamentul radicular sau Curatarea si tratarea canalului dentar

14

Astazi vreau sa va povestesc cate ceva despre un tratament dentar care nu este luat foarte in serios de multi medici si implicit, nici de pacienti. Vom vorbi despre tratamentul radicular sau “popular” vorbind tratarea si curatarea canalului.

Cand vorbim despre aceasta procedura, atunci lucrurile sunt deja grave in ceea ce priveste dintele de tratat sau chiar de zona unde se afla localizat. De ce si zona, explic mai tarziu. Ramanem la dinte. El este, deci, atat de afectat de carie incat nervul s-a infectat si prezinta durere. Durerea asta este diferita de la caz la caz si se traduce in forme diferite de infectie, mai grave sau mai putin grave. Oricum exista riscul crescut sa ajunga infectia si in os, ceea ce agraveaza si mai mult atat situatia, cat si prognosticul tratamentului radicular.

Ca s-a ajuns la nevoia tratamentului radicular este deja trist pentru ca inseamna ca tot ce am povestit in articolul trecut a avut loc. Nu a existat o igiena corecta, nu s-a facut un test de verificare al riscului de carie iar tratamentul, la o carie mai superficiala, nu s-a facut corect. Mai sunt si alte motive dar astea sunt mai importante pentru voi. Neplacuta situatie! Acum totul se complica! Dureaza mai mult si este mai scump! Si culmea …. Nu mai exista nicio garantie a rezultatului! Vreau sa va subliniez un lucru de la inceput: un dinte care este tratat endodontic este un dinte la un pas de a fi pierdut! Cine crede ca nu conteaza, ca pune in loc un implat si v-a fi la fel ca inainte, se inseala amarnic! Niciodata nu o sa fie un implant la fel de BUN ca un dinte sanatos.

Merg mai departe si spun ca, in marea majoritate, un dinte tratat radicular lege artis, este clar de preferat unui implant. Aici or’ sa apara niste implantologi inraiti si o sa aduca contra argumente dar am si eu o tona de contra contra argumente, asa ca nu intru intr-o polemica cu ei! Deci, ce e de inteles este ca va aflati intr-o situatie destul de neplacuta care cere salvarea dintelui pe cat posibil. Nu spun “cu orice pret” pentru ca nu este chiar asa. Sau este!? Da, cu orice pret din punct de vedere financiar pentru ca oricum este mai ieftin decat un implant si o coroana. Este mai putin traumatic si este in continuare dintele vostru, ceea ce este de nepretuit. Asa ca sunt doua variante de tratament: cea uzuala, mult mai ieftina, facuta de orice medic stomatolog si cu sanse mari, ulterior, sa pierdeti dintele sau varianta scumpa, facuta de un specialist, cu sanse mari sa salvati dintele si sa scapati de impant.

Eu, personal, nu accept decat varianta la microscop, facuta de un specialist!! Pretul se justifica in orice caz, parerea mea este sa nu ezitati sa cereti aceasta solutie. Sunt multi pacienti care se plang ca au un dinte mort in gura. Da este adevarat intr-un fel, dar nu trebuie vazut asa din punctual meu de vedere. Dintele este mort in interior dar pe noi ne intereseaza cum este pe exterior, adica in relatia cu osul unde este el integrat.Si acolo in situatiile clinice corect diagnosticate si tratate nu se schimba mai nimic, ba chiar se poate imbunatati situatia! Iar noi asta cautam. Sa salvam dintele! Acum exista niste oameni de stiinta care spun ca asta nu se poate face, ca este imposibil sa indepartezi infectia in totalitate si ca orice dinte ce trebuie tratat endodontic, trebuie extras si inlocuit cu un implant. Implantologii disperati pot impinge argumentul asta in fata si sa insiste pe implant. Eu zic ca este o varianta din start, ca concept, mult prea invaziva, chiar daca este adevarat ca la modul absolut, intr-adevar nu poti scapa in totalitate de germenii care infecteaza dintele pe interior si chiar si in os. Dar sunt mult mai multi oameni de stiinta care astazi sustin in continuare tratamentul de canal la microscop! Inaintea unei extractii abusive. Inca ceva… un dinte tratat endo, este un dinte slabit din punct de vedere al rezistentei coronare, din mai multe motive: un motiv este faptul ca pierzind vascularizarea interioara prin tratament el devine mai casabil, mai fragil. Deci corect protetic, el ar trebui acoperit ulterior de o coroana. Asta e parerea mea. De fapt, asa este scris in cartile alea bune de specialitate.

Keep your eyes open not your mouth!

Toate drepturile rezervate